Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyerekkor

Jackson Five

 

 

 

Kép

Michael Jackson Indianában Gary városában született 1958. augusztus 29- én, Joseph Jackson és Katherine Scruse nyolcadik gyermekeként. Bátyja, Brandon, halálával Michael lett a hetedik gyermek. Összesen kilencen voltak testvérek négy báttya: Marlon, Tito, Jackie és Jeramine, egy nővére La Toya, egy öccse Randy és egy kis húga Janet, akit a legjobban szeretett a Jackson családban. Állítólag apja félre lépése miatt született egy féltestvérük aki Michael nem igazán szeretett, de erről nem sok hír járja.

Kép A Jackson család egy fehérre festett ütött kopott házban lakott, amely alig volt nagyobb egy garázsnál. Michael elmesélte egy interjújában milyen volt a gyermekkora:. Nem volt túl kellemes a Jakson családban időzni. A gyerekek későn feküdtek és hajnalban keltek minden nap apjuk parancsára ki egy nagyon szigorú vallás, a jehovisták elvei szerint nevelte őket. Egy nap többször is megverte Michaeléket nadrágszíjjal, vesszővel vagy azzal ami a kezébe jutott. Egyszer véresre, ájultra verte La Toyát. Még apának sem szólíthatták csak Joenak. Michael régen azt mondta nem szereti apját, de később felnőtt ként ezt nyilatkozta: „ Régen előfordult ilyesmi, de ma már nincs bennem harag... Egyszerűen csak nem értem őt. Az anyám viszont csodálatos! Tökéletes. Az apám? Őt nem értem....”

Kép Joe később eldöntötte, hogy négy idősebb fiából együttest alakít a Jackson Fourt.

 

Michael 6 éves volt akkor és mikor apja meg hallgatta rájött, hogy be kell venni-e a csapatba, így lett Jackson Five. Joe Jackson nagyon keményen edzette őket. „Késő éjjelig próbált velünk. Előttünk ült, nadrágszíjjal a kezében. Egy elrontott tánc lépés és máris ránk húzott a szíjjal...” - mondta Michael Jackson 2003-ban. Először amatőr versenyeken vettek rész és első díjat nyertek a My Girl című számmal. Nem kellet sok idő míg a fiúk ismerté váltak és mindenki kedvencei lettek, főként Michael nyerte el a tetszésüket. Joe azonban a legtöbbet akarta kihozni fiából akár verés árán is de tökéletesre törekedett amiből Michaelnek sokszor elege lett. Ő volt az egyetlen aki többször is ellenszegült és vissza ütött apjának. De így csak még többet kapott a szörnyetegtől, ahogyan La Toya nevezte apjukat...

Kép A Jackson Five minden versenyen tarolt és később megpróbálkoztak Berry Gordynál a Motown zenekiadó nagy főnökénél, aki hallani sem akart gyerekekről. Az első kis lemezük a Steeltown Recordsnál jelent meg.

Majd végül 1968-ban Berry Gordy meg hallgatta őket és rájött, hogy Michael ős tehetség. A Jackson Five apjuk kíséretében utazott Chicagóba Berry Gordyhoz. Majd egy évvel később aláírták a szerződésüket és már terjedtek is a Jackson Five dalai világ szerte. Kaliforniában költöztek ahol a 25 éves énekes Diana Ross viseli gondjukat. A fiúk mindvégig szállodáról szállodára stúdióból stúdióba vándoroltak. Csak Michael kapott szállást Diana ross házában. Az énekesnő türelmesen tanította és vezérelte a kisfiút tudta, hogy Michael útja különválik majd a Jackson Five tól és szólóban fogja útjait járni. Diana sokszor mondogatta Michaelnek: „Hatalmas sztár leszel. Biztos vagyok benne. Csak arra vigyázz, hogy a nyilvánosság előtt rólad kialakult képet soha ne árnyékolja be semmi.” - Idézte fel később Michael Jackson Diana szavait, amik csak késöbb nyerték el igazi értelmüket.

 

Kép1969 októberében jelent meg az első lemezük az I Want You Back. Michael 11 évesen beszélt először a nagyobb TV műsorokban. Michael sok emberre felnézett de többen néztek fel rá. Egyik példaképe James Brown akit kis korában a tv-ből ismert meg és nagyon megviselte a halála. Legjobb barátja Elizabeth Taylor akire szintén felnéz és nagyon jó kapcsolatban voltak egymással. Persze ezek emberek közé tartozik Diana Ross is.

Minden rendben volt sorra jöttek hozzájuk a híres színészek énekesek de mind Michael Jackson akarták. Diana Ross egy adásában kijelentette jobb lenne ha az együttes neve Michael Jackson és a Jackson Five lenne és ezzel elkezdődött a Jackson fiúk veszekedése. Később már megjelent 3 nagylemezük és ezután a Jacksonon vissza tértek Gary városába ahol a polgármester átkereszteltette a Jackson Street néven ismert utcájukat, Jackson Five Boulevardra majd megvették 22 szobás luxus házukat fél órányira Los Angelestől...

Kép  

Sokat civakodtak azon, hogy Diana Ross vagy Bobby Taylor fedezte fel előbb a fiúkat, de állítólag még ma sem értenek egyet egyikükkel sem...

 

 

 

 

The End!